info o ptakopysku

9. listopadu 2007 v 17:18 | Kitykaty |  ptakopysk
PTAKOPYSK Daleko ohroženějším zvířetem než koala je v Austrálii ptakopysk. Kdysi žilo na rozsáhlých územích Austrálie včetně centrálních a severních oblastí několik druhů ptakopysků. Dnes už existuje pouze druh jediný, a to podstatně slabší, než bývali jeho předkové před mnoha miliony let. Podle přírodovědců bude třeba pozorně zkoumat a srovnávat dlouhodobý vývoj populací ohrožených druhů.
délka těla 40 - 55 cm
hmotnost 750 - 2 000 g
Znaky:
Široký kachní zobák a veslovitý ocas vysloužily ptakopysku pověst nejpodivuhodnějšího savce na světě. Nohy opatřené plovacími blánami používá k plavání a kormidlování. Velmi měkký kožich ho ve vodě chrání před prochladnutím.
Výskyt:
Vyskytuje se podél celého východního pobřeží Austrálie od severního Queenslandu až po východ Jižní Austrálie, kromě toho též na Tasmánii. Ve velkých a malých stojatých vodách a v jejich blízkosti, dále též v klidných úsecích řek a potoků.
Zajímavosti:
Ptakopysk patří k několika málo savcům, jejichž mláďata se líhnou z vajec. Samička snáší dvě vejce, která pak zahřívá. Po vylíhnutí mláďata po dobu několika měsíců sají. Samečci mají na zadní noze ostrý trn, který je napojen na jedovou žlázu. Využívají ho k obraně a u malých zvířat může působit i smrtelně.
POTRAVA
Ptakopyskové jsou velcí jedlíci. Denně zkonzumují potravu odpovídající třetině váhy těla. Protože nemají zuby, ulovenou potravu (drobné korýše, larvy, rybky a červy) ukládají do lícních toreb a pak ji v klidu na břehu rozmělní jazykem a rohovitými destičkami uvnitř zobáku.
ROZMNOŽOVÁNÍ
Do nory určené k odchovu mláďat vede dvacet až třicet metrů dlouhá podzemní chodba. Doupě je prostorné a vystlané trávou a listy. Ptakopyskové žijí většinou osaměle. Samci vyhledávají samice jen v období námluv od srpna do října, což je na jižní polokouli jarní období. Dva až tři týdny po spáření snese samice jedno až tři vejce, každé o velikosti necelé dva centimetry. Jsou obalena měkkou, pružnou skořápkou. Vejce přilnou k sobě a samice je zahřívá ve stočené poloze. Po deseti dnech se líhnou holá a slepá mláďata, o velikosti zhruba dva a půl centimetru. Šestnáct týdnů jsou slepá. Po tu dobu je matka živí mlékem, které má vysoký obsah železa a nízký podíl laktózy. Po čtyřech měsících, když mláďata měří asi třicet centimetrů a mají hustý kožíšek, noru opouštějí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Klikni pokud jsi navštívil můj blogís

Klikni 100% (20824)

Komentáře

1 domov zvirat domov zvirat | 19. ledna 2008 v 16:43 | Reagovat

ahoj,máš ráda zvířátka? tak se přihlaš do domova zvířat!můžeš se starat o spoustu zvířátek a máš tam i další mžnosti,můžeš jezdit na koni trénovat koně a další možnosti !!

www.domov-zvirat.blog.cz

2 × Lenďa × × Lenďa × | Web | 4. února 2008 v 16:16 | Reagovat

Hojik!!!Máš to tu fakt good!!! Zajdi sím na muj blog a hlasuj v rubrice soutěže v anketě:)) připadně se zůčastni soutěže ♥

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama