fotky + info o ocelot stromový

19. února 2008 v 16:54 | Kitykaty |  oceloti
Ocelot stromový se v mnoha jazycích nazývá ,,margay´´. Obývá lesy Jižní Ameriky. Tento druh je častou obětí lovců kožešin, kteří ho střílejí navzdory všem zákazů.
Ocelot stromový žije téměř výlučně na stromech. Rozhodně nezapře svoji příbuznost s ostatními kočkami. Jeho výjimečné, až akrobatické dovednosti při šplhání mu umožňují bezpečný pohyb ve větvích stromů, odkud pak přesným skokem překvapí kořist pohybující se pod ním na zemi.
Soubor:Ocelot.jpg
ZPŮSOB ŽIVOTA- Ocelot stromový je malý, krásně vybarvený samotář, který obývá deštné pralesy Jižní a Střední Ameriky. Aktivní je během dne, za světla loví i žere. Noc stráví spánkem někde ve vidlici větví nebo ve stromové dutině. Ocelot stromový obratně šplhá a málokterý živočich se tomuto rtuťovitému dravci dokáže vyrovnat. Naprostá většina koček sice také výborně šplhá, ale ocelot stromový je prostě lepší. Často se zavěsí za větev jen jednou tlapkou, nedělá mu potíže ani pronásledovat svou kořist po kmeni hlavou dolů jako veverka. Tato stromová šelma potřebuje k obživě opravdu velké území. Jeho hranice si značkuje močí a výměškem pachových žláz. Své pachové značky ocelot stromový nejčastěji zanechává na skalních nebo na pahýlech větví na stromech. Uvnitř svého velkého domovského okrsku má ocelot menší, centrální teritorium. V něm má místa vhodná ke spánku i k odpočinku, stromy určené k drbání a klidná místa, kde žere. Samice si kromě toho navíc brání okolí místa, kde spolu se samcem vychovává mláďata.
POTRAVA A LOV- Ocelot stromový je typický masožravec. Loví proto ptáky, malé a středně velké savce, ale i ještěry a stromové žáby, které nachází vysoko vě vetvích. Jeho sluch i zrak jsou natolik kvalitní, že mu umožňují snadno vystopovat kořist. Mimořádně velké oči ocelota stromového se uplatní zejména v tlumeném pralesním světle. Velké a pohyblivé objekty může ocelot stromový sledovat na dálku díky odrazné vrstvě buněk uvnitř zadní oční komory. Takovou odraznou vrstvu má i obyčejná domácí kočka, proto jí vlastně za šera světélkují oči a na sítnici jí dopadá dvakrát více světla než ostatním živočichům. Velké a samostatně pohyblivé ušní boltce přispívají k jemnosti sluchu ocelota stromového. Oba boltce fungují jako ,,směrový mikrofon´´ , který svému majiteli umožňuje přesně zaměřit zdroj sebemenšího šumu v okolí. Ocelot stromový tak získává perfektní informace o každém pohybu své kořisti. Místo zdlouhavého stopování nebo vysilujícího štvání přepadá ocelot svou oběť skokem ze zálohy. Ocelot stromový a pardál obláčkový jsou jedinými kočkovitými šelmami, které dokáží svou kořist skolit jediným skokem shora, aniž by se musely nejprve dotknout tlapami země.
ROZMNOŽOVÁNÍ- K rozmnožování dochází u ocelotů stromových žijících na jihu převážně v období od října do ledna. Není však spolehlivě známo, jestli také u ocelotů žijících v tropickém pásmu existuje nějaké pevné období páření. Samice pravděpodobně může přijít do říje několikrát do roka. Na počátku období vhodného k námluvám se samec ocelota stromového potlouká po okolí a hledá samici. Samice setrvává ve svých teritoriích a nechávají se oplodnit kterýmkoli kocourem, který se na jejich území zatoulá. Říjná samice si celé své okolí značkuje specifickým pachem, který má všem okolním samcům signalizovat, že je připravena k páření. Čas od času zůstane pár ocelotů stromových pohromadě i po spáření. Obývají společné území a společně loví až do doby, kdy samice přivede na svět svá mláďata. Po období březosti, které trvá 60 až 90 dní, samice porodí jedno nebo dvě drobná a bezmocná koťata. Stará se o ně s příkladnou péčí. Po několika měsících již mláďata dorostou do velikosti, kdy je samice začne vodit na lovecké výpravy.
DŮLEŽITÉ ZNAKY
Tělesné rozměry:
Délka těla: samec 55-88 cm, samice 45-60 cm
Délka ocasu: samec 35-50 cm, samice 35-45 cm
Hmotnost: 4-9 kg
Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 2.-3. roce
Období páření: celoročně
Délka březosti: 60-80 dní
Velikost vrhu: 1-2
Způsob života:
Chování: aktivní přes den, převážně na stromech, samotářský
Potrava: ptáci, malí až středně velcí savci, ale také ještěři a stromové žáby
Délka života: v zajetí až 20 let
Příbuzné druhy:
Do poněkud sporného rodu Leopardus náleží ještě ocelot velký a oncilla neboli kočka tygří.
Typické znaky ocelota stromového:
Srst: Měkká a krásně vzorovaná srst je žlutohnědě zbarvená, s černo-hnědými skvrnami, které často splývají v pruhy. Na ocase vidíme černé prstence. Spodní část těla je světlejší.
Zadní nohy: Speciálně stavěné klouby umožňují jejich pohyby v rozsahu 180 stupňů.
Drápy: Ocelot stromový může své dlouhé a ostré drápy zatáhnout do vazivových pouzder na koncích prstů. Při chůzi a při odpočinku jsou drápy zatažené. Při vzrušení se nezávisle na vůli ocelota jeho drápy vysunou.
Žlázy: Pachové žlázy, které ocelotovi stromovému slouží ke značkování teritoria, se nacházejí mezi polštářky na prstech, podél okrajů tlamy, na bradě a kolem řitního otvoru, u samic tako kolem mléčných bradavek. Samci mají speciální pachové žlázy u kořene ocasu a kolem řitního otvoru.
Vynikající akrobat:
Pohyblivost ocelota stromového je obdivuhodná. Dokáže se například obtočit tělem kolem větve.
Nezvyklé je to, že ocelot stromový dokáže šplhat i hlavou dolů jako veverky.
VÝSKYT- Ocelota stromového najdeme od Panamy a severní Kolumbie a Peru směrem na jih až po severní a východní části Paraguaye, sever Uruguaye a Argentiny.
OCHRANA DRUHU- Všechny kočkovité šelmy z Jižní Ameriky jsou vystaveny bezohlednému zabíjení pro svou kvalitní srst. Vyhubení neustále hrozí i ocelotu stromovému.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Klikni pokud jsi navštívil můj blogís

Klikni 100% (20824)

Komentáře

1 soutez-o-pejska soutez-o-pejska | Web | 19. února 2008 v 18:27 | Reagovat

Máš pejska? Nemáš právě co dělat nebo chceš vyzkoušet něco nového? Pojď se podívat na můj blog a zúčastni se soutěže o nej pejska! Co když vyhraje právě ten tvůj? Neváhej a pojď se přihlásit, nic na tom není:)

2 EsmERAlda EsmERAlda | Web | 24. února 2008 v 17:42 | Reagovat

Teen je hezkej

3 ADA ADA | Web | 3. března 2008 v 13:29 | Reagovat

Ahoj , byla by jsem ráda kdyby ses zůčastnil mé bleskovky .... http://acko-ada.blog.cz/0803/bleskovka-01

Promin za reklamu.

PS.: moc pěkný blog :-)

4 ADia ADia | E-mail | Web | 16. března 2008 v 12:46 | Reagovat

AHOJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na mém blogísku je SONB!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PlS, přihlaš se, registraci nejdeš v rubrice Soutěže a blaskovky, pp a předem děkuji :)

5 lusineska lusineska | Web | 29. března 2008 v 11:58 | Reagovat

bleskovka zapojte se....

6 kočka11 kočka11 | Web | 28. června 2008 v 21:12 | Reagovat

jejda ten obrázek je tak roztomiloučký:)

7 gf j gf j | 21. srpna 2008 v 13:11 | Reagovat

serval je hezčí

8 Kristián Kristián | 3. dubna 2009 v 15:41 | Reagovat

Jo,to sice je ocelot ale ne stromový ale velký!!!Sou to strašně hezký kočky!!!!

9 Kristián Kristián | 3. dubna 2009 v 15:42 | Reagovat

PS:na té první fotce!!!!!

10 sabina sabina | E-mail | 2. listopadu 2012 v 20:40 | Reagovat

je to heske ale ne vic jak kun

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama